(Useful for CSAT, State CSAT/PCS/PSC, SSC, RRB, NDA, CDS, B.Ed., LIC, GIC, Police, Force, Teacher Exams etc.)

1. The Iron Pillar near Qutub Minar draws attention of scientists due to its–
(A) antiquity (B) glitter
(C) hardness (D) rustlessness
Answer: rustlessness

2. What were the Khanqahs in the Medieval India?
(A) Sufi shrines (B) State Granaries
(C) Provincial treasuries (D) Wayside resting places for traders
Answer: Sufi shrines

3. The relationship between the epiphytic plants and the host plants is–
(A) symbiotic (B) commensalism
(C) amensalism (D) mutualism
Answer: commensalism
4. Which one of the following regions has the largest area of wheat production?
(A) Asia (B) Europe
(C) North America (D) South America
Answer: Asia

5. "World Development Report" is an annual publication of–
(A) United Nations Development Programme (B) International Bank of Reconstruction and Development
(C) World Trade Organisation (D) International Monetary Fund
Answer: International Bank of Reconstruction and Development

6. Development means economic growth plus–
(A) inflation (B) deflation
(C) price stability (D) social change
Answer: social change

7. The correct sequence in descending order of the given states in coal mining is–
(A) Paschim Banga, Bihar, Madhya Pradesh (B) Bihar, Madhya Pradesh, Paschim Banga
(C) Bihar, Paschim Banga, Madhya Pradesh (D) Madhya Pradesh, Bihar, Paschim Banga
Answer: Bihar, Madhya Pradesh, Paschim Banga

8. Copper is produced in–
(A) Rajasthan and Bihar (B) Uttar Pradesh and Rajasthan
(C) Bihar, Uttar Pradesh and Rajasthan (D) Odisha, Rajasthan, Bihar and Uttar Pradesh
Answer: Rajasthan and Bihar
9. The term Visthi stands for–
(A) landless labourers (B) payment of rent for land partially in the form of free labour
(C) forced labour (D) Both 'b' and 'c'
Answer: Both b and c

10. The reason for the sharp antagonism of the Brahmins and the ulema against Kabir and Nanak was that they–
(A) preached Hindu-Muslim unity
(B) belonged to the lower castes
(C) saw them as propagators of new religions
(D) dubbed the Brahmins and mullahs as ignorant, credulous, vain and misguided
Answer: saw them as propagators of new religions

11. Which one of the following states has the world's largest fresh water island?
(A) Uttar Pradesh (B) Karnataka
(C) Bihar (D) Asom
Answer: Asom

12. Who is the Chairman of the second Administrative Reforms Commission?
(A) Bimal Jalan (B) Dr Karan Singh
(C) M Veerappa Moily (D) Ahmed Patel
Answer: M Veerappa Moily

13. Billy Doctrove, a member of the Elite Panel of ICC umpires belongs to which one of the following countries?
(A) South Africa (B) West Indies
(C) Australia (D) New Zealand
Answer: West Indies
14. The 2014 Winter Olympics will be hosted by–
(A) Sochi (B) Oslo
(C) Paris (D) Stockholm
Answer: Sochi

15. What was the main cause of the impoverishment of the peasantry in the nineteenth century?
(A) British imperialism (B) Lack of technological progress
(C) Heavy assessment of land revenue (D) Fundamental changes in the structure of rural society
Answer: Heavy assessment of land revenue

16. Tea is grown in–
(A) Ukraine (B) Georgia
(C) Kazakhstan (D) Uzbekistan
Answer: Georgia

17. For which of the following regions did the company ultimately accept the principle of limiting land tax to one-third of the gross produce?
(A) Bengal, Bihar, and Odisha (B) The Gangetic Valley
(C) The Bombay Presidency (D) The Madras Presidency
Answer: The Madras Presidency

18. Which of the following parts of insectivorous plants such as nepenthes, darlingtonia, etc have modified to capture the insects?
(A) Leaf (B) Stem
(C) Root (D) Flower
Answer: Leaf

19. In the world, India is one of the major producers of which one of the following minerals?
(A) Copper (B) Lead
(C) Chromium (D) Zinc
Answer: Chromium

20. What is the name of the document released by the Planning Commission, which pre-estimates progress of the economy?
(A) India Vision 2030 (B) India Vision 2020
(C) India Vision 2045 (D) India Vision 2025
Answer: India Vision 2020 

No comments:

Post a Comment